Kihívás 3D-ben

Fütyülős sisak a Zwack Unicum részére, melyet a Dachsteinben megrendezésre kerülő snowboard verseny győztese fog megkapni.

Immáron második éve kaptuk a megtisztelő felkérést, hogy készítsük el az éppen aktuális grafikai terv alapján a kézzel fogható és a képen látható sisakot. Remek kihívást jelent egy sík felületen megkomponált grafika alapján egy ízig-vérig 3 dimenziós (gömb alakú) tárgy bevonása. Ilyen esetben természetesen speciális tervezésre, és speciális anyaghasználatra van szükség. A speciális tervezés alatt azt értem, hogy nem elég elképzelni, megtervezni, hogy hogy fog kinézni a sisak jobb, vagy bal oldala. Hiszen van teteje, hátulja, eleje és ezek nem élesen egy 90 fokos szöget zárnak be, hanem gömb alakú, tehát átmenet nélkül kapcsolódnak egymáshoz az oldalak. A megoldás egy kvázi kiterített grafika készítése.

 

Ha ez megvan, akkor ellenőrzés. Megmondjuk a gépnek, hogy ellenőrizze, amit jónak véltünk és megszerkesztettünk. Nem történik semmi…? Persze, mert ez nem így megy. Az ellenőrzés egy próbanyomattal és próbaragasztással történik. Ezt aztán addig ismételjük míg jó nem lesz.

Amint elfogadtam a próbát, jöhet az éles nyomtatás, majd ragasztás. De mire nyomtatok? Bizony ám. Ezt nem arra az anyagra nyomtatom, mint a sík felületeken használt grafikákat. Speciálisan ún. 3D fóliára, amit a hozzá gyártott 3D laminálóval összedolgozok. Ennek az a tulajdonsága, hogy rendkívül jól nyújtható, képes megtartani a felvett formát és viszonylag nehezen szakad el. Persze nem utolsó sorban a nyomat is kiválóan viseli ezt a nyúlást. 

Megvagyunk, jöhet a kasírozás. Ehhez több kézre van szükség, ezért megkértem kollegáimat, hogy segítsenek. Illesztés, vakarózás, húzás, nyújtás és tádááám. Íme a mű.

Várjuk jövőre is az újabb kihívást!

Tőletek pedig szívesen fogadjuk a hozzászólásokat, megosztásokat. Ha tetszett a bejegyzés likeoljátok, nézzétek meg Youtube csatornánkon a videókat. Hamarosan újra jelentkezünk. Sziasztok ?